Ziua Mondială de combatere a Obezității, se marchează anul pe 4 martie,
campanie care a fost instituită cu scopul de a crește gradul de conștientizare, cunoștințe și înțelegerea necesității de a acționa pentru a îmbunătăți prevenirea, tratamentul și îngrijirea persoanelor cu obezitate. În același timp, campania sprijină persoanele care sunt supraponderale sau care au obezitate să facă schimbări în stilul de viață pentru a-și gestiona greutatea, a-și îmbunătăți sănătatea generală și calitatea vieții.
Obezitatea este recunoscută de OMS ca boală cronică care necesită management pe termen lung și reprezintă o problemă gravă de sănătate publică, deoarece crește semnificativ riscul de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, boli de inimă, cancer.
Supraponderabilitatea și obezitatea este responsabilă de aproximativ 44% din cazurile de diabet zaharat tip 2, circa 23 % din boli cardiace ischemice și între 7% – 41% din anumite tipuri de cancer. În cazul în care nu sunt luate măsuri drastice pentru a preveni și trata obezitatea, mai mult de 50 % din populația lumii va fi obeză în 2025. Se preconizează că 1,9 miliarde de oameni din întreaga lume vor trăi cu obezitate în 2035.
În Republica Moldova, potrivit datelor ultimului Studiu STEPS (prevalența
factorilor de risc pentru bolile netransmisibile în Republica Moldova, 2021) – 63,9% dintre adulți sunt supraponderali, iar 22,7% – obezi. Comparativ cu datele Studiului STEPS din 2013: nivelul de obezitate a scăzut semnificativ în rândul femeilor – cu 15% și a crescut alarmant la bărbați – cu peste 26%.
Rădăcinile obezității sunt adânci. Împreună putem crea un viitor mai sănătos. Pentru a avea un impact real asupra obezității, trebuie să lucrăm împreună pentru a aborda numeroasele sale cauze fundamentale în întreaga societate. Simplificarea bolii pentru orice cauză poate face tratarea acesteia și mai dificilă. Prin urmare, trebuie să creștem gradul de conștientizare și să îmbunătățim accesul la informația adecvată. Să lucrăm împreună pentru a combate cauzele fundamentale ale obezității.
1. Biologic. Corpul uman are mecanisme încorporate pentru a se proteja de foame -acest lucru poate face dificilă menținerea pierderii în greutate.
2. Alimentația. Alimentele ultraprocesate, văzute acum pe tot globul, contribuie la creșterea rapidă a obezității.
3. Genetica. Genele noastre reprezintă undeva între 40-70% din probabilitatea de a dezvolta obezitate.
4. Acces la îngrijire. Persoanelor care suferă de obezitate nu vor atinge și nu își vor menține un obiectiv de greutate sănătos pe termen lung dacă nu au un acces la servicii de calitate și profesioniști.
5. Evenimentele din viață. Viața prenatală, vârsta adultă timpurie, sarcina, bolile și medicamentele pot influența creșterea în greutate.
6. Marketingul. Există o relație strânsă între sistemele alimentare și sănătate, comercializarea produselor alimentare având o legătură cunoscută cu obezitatea.
7. Sănătatea mintală. Simptomele unor tulburări de sănătate mintală și medicamentele asociate acestora pot duce la creșterea în greutate. 8. Somnul. Lipsa somnului perturbă acțiunea hormonilor care vă pot afecta greutatea – la fel ca și nivelurile ridicate de stres.
9. Stigma. Discriminarea și stigmatizarea pot avea consecințe semnificative pentru persoanele cu obezitate.
Cum poate fi redus nivelul de supraponderabilitatea și obezitatea?
Supraponderabilitatea și obezitatea, precum și bolile legate de acestea, sunt în mare măsură prevenibile. Mediile de sprijin și comunitățile sunt fundamentale în
modelarea opțiunilor oamenilor, făcând alegerea alimentelor sănătoase și activitatea fizică regulată cea mai ușoară (accesibilă, disponibilă) alegere și, prin urmare –esențială în prevenirea obezității.
La nivel individual excesul de greutate și obezitatea, precum și bolile aferente acestora, netransmisibile, pot fi prevenite prin:
• Limitarea aportului de energie din totalul grăsimilor și zaharuri.
• Creșterea consumului de fructe și legume, precum și leguminoase, cereale
integrale.
• Practicarea activității fizice sistematice (60 de minute pe zi pentru copii și 150 de minute pe săptămână pentru adulți). Responsabilitatea individuală nu poate avea decât un efect deplin în cazul în care oamenii au acces la un stil de viață sănătos.
• Reducerea conținutului de grăsimi, zahăr și sare în alimentele procesate; asigurarea faptului, că alegerile sănătoase și nutritive sunt disponibile și accesibile pentru toți consumatorii.
• Restricționarea comercializării de alimente bogate în zaharuri, sare și grăsimi, în special acele produse alimentare destinate copiilor și adolescenților.
• Asigurarea disponibilității alegerii alimentației sănătoase și susținerea practică a activității fizice regulate la locul de muncă.
Responsabilitatea individuală poate avea efectul maxim, atunci când oamenii au acces la un stil de viață sănătos. Prin urmare, la nivel de societate, comunitate este important:
• sprijinirea persoanelor în vederea respectării recomandărilor de mai sus, prin angajamentul politic susținut și colaborarea părților interesate din sectorul public și privat;
• crearea condițiilor pentru efectuarea activități fizice regulate și alegeri alimentare mai sănătoase și ușor accesibile tuturor – în special persoanelor vulnerabile;
• asigurarea disponibilității unor alegeri alimentare sănătoase și sprijinirea practicilor periodice de activitate fizică la locul de muncă. Industria alimentară poate juca un rol semnificativ în promovarea unei dietesănătoase prin:
• reducerea conținutului de grăsimi, zahăr și sare din alimentele procesate;
• asigurarea alegerilor sănătoase și nutritive disponibile tuturor consumatorilor;
• practicarea marketingului responsabil, în special al produselor destinate copiilor și adolescenților;
Persoanele cu obezitate și supraponderale sunt adesea țintele prejudecăților și stigmatizării, care pot afecta viața de zi cu zi prin expunerea lor la atitudini negative în multiple domenii ale vieții. Stigmatizarea persoanelor obeze amenință sănătatea, generează inegalități în sănătate și interferează cu eforturile eficiente de intervenție. Este timpul să întrerupem ciclul rușinii și a vinovăției și să ne reevaluăm abordarea acestei probleme complexe de sănătate publică globală.