Ziua Mondială a Cancerului 2024:

”Reducerea inechității în îngrijirea cancerului”!

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului este marcată în fiecare an, pe 4 februarie. Tema evenimentului este: Reducerea inechității în îngrijirea cancerului.

Mesaje de Ziua Mondială a cancerului:

 • Milioane de oameni din întreaga lume suferă adesea și mor în mod inutil din cauza lipsei de conștientizare, a resurselor și a accesului la servicii de cancer accesibile și de calitate.
 • Accesul la diagnosticul, tratamentul și îngrijirea cancerului ar trebui să fie echitabil pentru toți – indiferent unde locuim, venit, etnie ,gen.
 • ​ Cancer + Inechități = Vieți pierdute.

Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial. Venitul, educația, locația geografică și discriminarea bazată pe etnie, gen, orientare sexuală, vârstă, dizabilitate și stil de viață sunt doar câțiva dintre factorii care pot afecta negativ îngrijirea.Oricine am fi, avem puterea de a reduce impactul cancerului pentru oamenii pe care ii iubim si pentru lume.

  Ce înțelegem prin „inechitate”? În domeniul sănătății, inegalitatea se referă la distribuția neuniformă a resurselor. În schimb, inechitatea înseamnă diferențe injuste, evitabile în îngrijire sau rezultate. Echitatea înseamnă a oferi fiecăruia ceea ce are nevoie.

Despre cancer:

 • Cancerul ucide aproape 10 milioane de oameni pe an și aproximativ 70% dintre aceștia au 65 de ani sau mai mult .
 • Mai puțin de 30% dintre țările cu venituri mici au servicii de tratament al cancerului disponibile (comparativ cu 90% în țările cu venituri mari).
 • Peste 350.000 de copii din țările cu venituri mici nu primesc tratament pentru cancer.
 • ​În populațiile de refugiați, este mai probabil ca cancerul să fie diagnosticat într-un stadiu avansat, ceea ce duce la rezultate mai proaste.
 • Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cancerele de sân, plămâni, colon și rect și de prostată.
 • Aproximativ o treime din decesele cauzate de cancer se datorează consumului de tutun, indicelui de masă corporală ridicat, consumului de alcool, aportului scăzut de fructe și legume și lipsei de activitate fizică.
 • Infecțiile care cauzează cancer, cum ar fi papilomavirusul uman (HPV) și hepatita, sunt responsabile pentru aproximativ 30% din cazurile de cancer în țările    cu venituri mici și medii.
 • Multe tipuri de cancer pot fi vindecate dacă sunt detectate precoce și tratate eficient.

  În Republica Moldova, maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză a mortalităţii  după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. Mortalitatea prin tumori maligne în anul 2022 a constituit 225,8 cazuri la 100 mii locuitori (2021 – 221,2 cazuri).

  Cele mai diagnosticate tumori maligne în Republica Moldova sunt cancerul mamar, colorectal, de prostată, al pielii și traheei care însumează în total 52,6% din numărul total de tumori maligne.

Consumul de tutun

Consumul de tutun este cea mai mare cauză prevenibilă a cancerului .S-a descoperit că consumul de tutun provoacă aproximativ 15 tipuri diferite de cancer, inclusiv cancerul bucal, cancerul pulmonar, hepatic, stomacal, intestinului și ovarian, precum și unele tipuri de leucemie (cancere ale sângelui). Renunțarea la orice vârstă poate face o diferență enormă, crescând speranța de viață și îmbunătățind calitatea vieții.

Consumul de alcool

Alcoolul este strâns legat de un risc crescut de apariție a mai multor tipuri de cancer. Prin reducerea și limitarea cantității de alcool consumat, putem reduce riscul de cancer la nivelul gurii, faringelui, laringelui, esofagului, intestinului și sânului, ficatului.

Activitate fizică

Menținerea unei greutăți sănătoase și integrarea activității fizice în viața de zi cu zi poate ajuta la reducerea riscului de apariție a mai multor tipuri de cancer, care includ cancerul de vezică urinară, de sân, de colon, endometrial, esofag, rinichi și stomac.

Radiația ultravioletă

Indiferent de locul în care locuim sau de nuanța pielii, trebuie să moderăm expunerea la radiațiile ultraviolete de la soare și să evităm solarele pentru a reduce riscul de cancer de piele. Starea la umbră, acoperirea pielii și evitarea perioadelor prelungite de expunere la soare sunt câteva modalități de a ne proteja. 

Riscuri la locul de muncă

Unii oameni riscă să fie expuși la o substanță care cauzează cancer din cauza muncii pe care o fac. De exemplu, lucrătorii din industria coloranților chimici s-au dovedit a avea o incidență mai mare a cancerului de vezică urinară. Azbestul este o cauză binecunoscută a cancerului la locul de muncă – în special un cancer numit mezoteliom, care afectează cel mai frecventplămânii. Azbestul nu este prezent doar la locurile de muncă, ci poate fi depistat în case și clădiri mai vechi.

Vaccinare

Se estimează că infecțiile cronice (de obicei cauzate de viruși) cauzează aproximativ 16% din toate tipurile de cancer la nivel global. Unele dintre cele mai frecvente forme de cancer, cum ar fi cancerul de ficat, de col uterin și de stomac, sunt asociate cu infecții cu virusul hepatitei B (HBV), virusul papiloma uman (HPV) și, respectiv, virusul bacteria Helicobacter pylori (H, pylori). Astăzi, există vaccinuri sigure și eficiente împotriva HBV și HPV, care pot ajuta la protejarea împotriva cancerelor de ficat și de col uterin legate de infecții.