Rabia poate fi prevenită prin vaccinare

În fiecare an, aproximativ 5000 de moldoveni sunt afectați de mușcăturile animalelor. Singura modalitate de a preveni îmbolnăvirea cu rabie este vaccinul, care se administrează imediat după incident. În lipsa măsurilor urgente, consecinţele pot fi fatale.

Epidemiologii atenţionează ca toți cetățenii să se adreseze imediat la medic după ce au fost muşcaţi de un animal. Specialiştii spun că îmbolnăvirea poate fi prevenită, dacă rana este spălată cu apă şi săpun şi prelucrată cu tinctură de iod. Astfel, va fi înlăturată o cantitate mare de virus din zona afectată. Perioada de incubare a virusului este de 15 zile, dar poate varia de la opt zile până la doi ani, în funcție de locul mușcăturii, profunzimea și concentrația virusului pătruns în rană. Odată cu apariția primelor simptome ale rabiei, pacientul nu mai poate fi tratat. Vaccinarea antirabică este singurul tratament şi trebuie efectuată imediat după infectare. Dacă nu sunt respectate aceste măsuri, mușcătura este fatală.

Ultimul caz de rabie la om a fost înregistrat în ţara noastră în luna iulie. Un băiat de 11 ani, dintr-o suburbie a Chişinăului, a murit după ce a fost muşcat de un câine. Copilul era în grija unei femei care a mers cu el la medicul de familie abia după trei săptămâni de la incident, după ce micuţul a făcut febră.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) în primele şase luni ale anului, virusul rabic a fost depistat la 23 de animale în 13 teritorii administrative. În 16 cazuri este vorba despre animale domestice, cele mai afectate zone fiind Ştefan Vodă, Glodeni, Străşeni, Sângerei şi Camenca.

Rabia sau turbarea afectează creierul şi sistemul nervos central. Virusul se transmite de la animalele infectate prin salivă sau muşcătură, iar infecţia este mortală. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, din cauza rabiei, anual în lume mor aproape 60 de mii de oameni. 40 la sută dintre victime sunt copii de până la 15 ani. În colaborare cu organizațiile internaționale, OMS îşi propune ca până în anul 2030 să reducă la zero cifra deceselor din cauza rabiei umane. Ziua mondială de combatere a rabiei este marcată anual în 28 septembrie.

Pentru a preveni îmbolnăvirea, medicul epidemiolog al Angenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Victoria Slivinschi recomandă:

  • Vaccinaţi animalele de companie.
  • Supravegheați animalele și nu le lăsaţi să hoinărească liber.
  • Nu aruncaţi în curte resturi menajere, care ar putea atrage animale sălbatice sau fără stăpân.
  • Învăţaţi copii să nu atingă NICIODATĂ animale necunoscute, chiar dacă par prietenoase.
  • Evitați prinsul în capcane a animalelor de pradă.
  • Consultați medicul veterinar în cazul apariției a unor simptome de boală la animal.
  • Evitați contactul cu animalul bolnav.

Dacă aţi fost muşcaţi de un animal:

  • Spălaţi profund rana cu apă şi săpun timp de câteva minute (10-15 minute).
  • Prelucraţi marginile rănii cu soluții de alcool etilic 70% sau iod 5%.
  • Adresaţi-vă de urgenţă la medic.
  • Informaţi autorităţile sanitar veterinare din localitate.

Dacă animalul a fost muşcat:

  • Atingeţi animalul cu grijă, deoarece ar putea să vă muşte. Protejaţi mâinile cu mănuşi.
  • Solicitaţi de urgenţă ajutorul medicului veterinar. Animalul trebuie vaccinat în primele 72 de ore de la muşcătură.