
Ziua Mondială a obezității este sărbătorită în fiecare an în data de 4 martie de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cu scopul de a crește la nivel global gradul de conștientizare asupra prevenirii și gestionării obezității.
Obezitatea reprezintă o problemă gravă de sănătate publică, deoarece crește
semnificativ riscul de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, boli de inimă, cancer.
La nivel global, ratele de obezitate aproape s-au triplat din anul 1975, afectând oameni de toate vârstele și din toate grupurile sociale, atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare.
Peste 1,9 miliarde de adulți, cu vârsta de 18 ani și peste, erau
supraponderali. Dintre aceștia, peste 650 de milioane erau obezi în a. 2016, ceea ce
reprezintă circa 39% dintre adulți erau supraponderali, iar 13% – obezi.
În Republica Moldova, potrivit datelor ultimului Studiu STEPS (prevalența
factorilor de risc pentru bolile netransmisibile în Republica Moldova, 2021) – 63,9% dintre adulți sunt supraponderali, iar 22,7% – obezi. Comparativ cu datele Studiului STEPS din 2013: nivelul de obezitate a scăzut semnificativ în rândul femeilor – cu 15% și a crescut alarmant la bărbați – cu peste 26%.
Managementul obezitații trebuie să continue o perioada lunga de timp, in care pacientul poate beneficia și de terapie cognitiv-comportamentala ( individuală/ sau de grup) care să-l susțină in schimbarea noilor obiceiuri de viață. Deci focusul nu este numai pe scăderea in greutate , dar si pe schimbări mentale, pe un nou mod de gândire si acțiune, cât și pe tratamentul complicațiilor asociate.
Recomandări utile pentru managementul obezitatii
- O scădere de numai 5% din excesul ponderal poate să îmbunătățească starea de sănătate, dar și complicațiile date de greutate – Boli cardiovasculare, Diabet zaharat tip 2, Boli osteoarticulare, Apnee in somn, Boli digestive, Depresie, Tulburari cognitive.
- Incepe prin a da RESET la modul de gândire și acțiune legat de ceea ce alegi să mănânci, de cât mănânci, cât si de cum mănânci!
- Citește eticheta produselor pe care le cumperi, pentru a face alegeri sănătoase, evitând EXCESUL DE SARE (>1,5 g /100 g)/ZAHAR (>15g/100g) SI GRASIMI (>20g/100g).
- Incearcă să reduci porțiile, nu neapărat alimentele favorite. Pentru asta, împarte farfuria intelgent ( ½ legume, ¼ carne sau peste si ¼ amidonoase sau fainoase)
- Stabilește un orar al meselor, pentru a evita porții mari la ultima masă! Cina trebuie sa fie ½ din porția de la prânz!
- Planifica meniul zilnic, cât si lista de cumpărături!
- Gătește cât mai mult acasă, pentru a controla calitatea alimentelor consumate!
- Mănâncă la masă relaxat, fără alte activitați concomitente ( TV, PC, citit etc) care te vor distrage de la senzația de sațietate! Mănâncă CONȘTIENT, mesteca LENT, te va ajuta să reduci porția!
- Aloca timp suficient pentru un somn de calitate! Te va ajuta să reduci poftele pentru alimente hipercalorice, bogate în zahăr si grasimi.
Persoanele cu obezitate și supraponderale sunt adesea țintele prejudecăților și stigmatizării, care pot afecta viața de zi cu zi prin expunerea lor la atitudini negative în multiple domenii ale vieții. Stigmatizarea persoanelor obeze amenință sănătatea, generează inegalități în sănătate și interferează cu eforturile eficiente de intervenție. Este timpul să întrerupem ciclul rușinii și a vinovăției și să ne reevaluăm abordarea acestei probleme complexe de sănătate publică globală.
Împreună putem face diferența, obezitatea poate fi prevenită.