Ziua Mondială a maladiilor netransmisibile. Diabetul

Diabetul este o boală cronică atunci când nivelul glucozei (zahărului) din sânge (glicemia) creşte peste normal. Sunt mai multe tipuri de metode pentru a diagnostica diabetul, dar cel mai răspândit este controlul conținutului de zahăr în sânge prelevat dimineața, pe nemâncate. Un nivel de zahăr din sânge mai mic de 5,6 mmol/l este normal. Un nivel de zahăr din sânge de la 5,6 până la 6,9 mmol/l indică o stare de prediabet. Iar dacă nivelul depistat este 7 mmol/l sau mai mare la două teste separate, se consideră că persoana are diabet zaharat.  Această situație apare fie din cauza producției insuficiente de insulină de pancreas, fie a rezistentei celulare la insulină.

Simptomele timpurii ale diabetului zaharat sunt: setea, urinarea în cantități mari (poliuria), pofta de mâncare mărită (polifagia), oboseala. În timp, dacă nu se intervine corespunzător, simptomele se pot extinde, apărând vederea încețoșată, furnicături sau amorțirea membrelor, infecții ale pielii și ale tractului urinar.

Pentru a evita complicațiile diabetului zaharat este important să respectăm  regulile importante:

– Verificăm periodic nivelul glicemiei;

– Adoptam un stil sănătos de viață: ne schimbam obiceiurile alimentare (3 mese principale și 2 gustări):

Atenție la alimentare

Combinati alimente din mai multe grupe alimentare la o masa, proportiile ideale fiind urmatoarele: 50% din continutul farfuriei sa fie reprezentat de vegetale si legume fara amidon, 25% din continut sa fie constituit din carbohidrati, iar restul de 25% – proteine
Optati pentru alimente integrale in locul celor procesate
Evitati consumul exagerat de legume bogate in amidon, de pilda: cartofi, inclusiv cartofi dulci, mazare, linte si porumb
Minimizati pe cat posibil consumul de zaharuri si produse rafinate
Reduceti consumul de carbohidrati (orez, paste, fainoase).

– mentinerea masei corporale ;

– efort fizic minim 30 min pe zi;

– Avem grijă de sănătatea noastră;

– Mergem periodic la medicul endocrinolog și cardiolog pentru consultații medicale.


Măsurile de prevenire a bolii sunt esențiale înainte de apariţia acesteia. După declanşarea diabetului măsurile de prevenire urmăresc alt obiectiv: evitarea complicaţiilor bolii.

Medicul endocrinolog Mihaela Dolghieru